Victor Ciorbea: „PNŢCD sunt eu!“

Reporter: De ce v-a convocat Zeus la Cotroceni? Voia să vă coopteze în proiectul Mişcării Populare?

Victor Ciorbea: Vă spun cât se poate de sincer: la întâlnirea de la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu nu s-a referit nici măcar o clipă la eventualitatea intrării PNŢCD în acest pol al Mişcării Populare. Nu s-a adus absolut deloc vorba despre asta. El a încercat o tentativă de mediere între cele două tabere din PNŢCD. PDL face parte din aceeaşi familie popular-europeană ca şi noi…

 

Rep.: E bine că a şi încercat şi a avut şi tentativă. Şi ce aţi mai discutat?

V.C.: Păi, după două ore, Traian Băsescu şi-a dat seama de unul singur cine sunt impostorii. Mă refer la Vasile Lupu şi la Aurelian Pavelescu. Să vă spun cum s-au petrecut lucrurile… Partea adversă m-a acuzat şi m-a făcut albie de porci o oră şi jumătate. La rândul meu, m-am apărat 20 de minute. Traian Băsescu şi-a dat seama mai apoi, în 10 minute, că ştim noi cine nu este în stare să înţeleagă rigorile vieţii politice la nivelul de exigenţă pe care i-o cere vârsta. Este trist că nişte muppeţi au ajuns să batjocorească cel mai vechi partid din Europa Continentală.

 

Rep.: Până la urmă, după jumatea asta de oră de lupte seculare… sunteţi sau nu preşedintele PNŢCD?

V.C.: Eu am primit un mandat la rugăminţile Seniorilor. Cinci luni am negociat posibilitatea unei împăcări atât cu gruparea Lupu-Pavelescu, cât şi cu gruparea Moescu. Le-am oferit chiar construcţii în oglindă: doi preşedinţi, doi secretari generali, doar-doar om termina mai repede cu neînţelegerile. Le-am propus chiar să aplicăm modelul directoratului de la Revoluţia franceză. Nu au acceptat nimic. Asta ne punea în imposibilitatea de a ne prezenta, ca partid, la viitoarele alegeri. Pe 18 iunie, cu ocazia Congresului Extraordinar de reunificare a PNŢCD, am fost ales preşedinte al partidului.

 

Rep.: Şi atunci, de ce vă mai judecaţi?

V.C.: Pavelescu şi Lupu nu recunosc valabilitatea votului exprimat. Votul este cât se poate de legitim. După trei ani şi trei luni de blocare a acţiunilor PNŢCD, s-a ajuns la proces. Tribunalul Bucureşti a admis cererea noastră din care a reieşit legitimitatea alegerii noii conduceri. Ei au făcut recurs. Pe 30 noiembrie se va da verdictul final şi sper că se va pune capăt întregului calvar. Eu, unul, nu mai pot să sper într-o împăcare la vârful partidului. Dacă nu ni se va face dreptate, o să prezentăm organismelor in­ter­naţionale modul în care aceşti muppeţi, manevraţi de pă­puşari, îşi bat joc de un partid istoric. România are nevoie, mai mult ca oricând, de o dreaptă autentică.

Rep.: Până la urmă, vă interesează sau nu Mişcarea asta Populară?

V.C.: Scopul PNŢCD este constituirea proiectului Calea Dreaptă. O construcţie politică civică alături de partenerii noştri tradiţionali: Asociaţia 21. În acest sens, negociem cu asociaţiile monarhiste, cu Alianţa Civică, cu asociaţii de studenţi şi chiar cu asociaţii patronale. Vrem să ne punem umărul la construirea unei societăţi civile autentice. Totodată, intenţionăm să demarăm o dezbatere foarte serioasă despre republică şi monarhie. Să spunem ce a făcut „partidul unic” şi „republica mult iubită” poporului român.

 

Rep.: S-a stins Ion Diaconescu. Dumnezeu să-l odihnească. Ce a pierdut România?

V.C.: Moartea lui Ion Diaconescu reprezintă o pierdere colosală pentru PNŢCD şi pentru ţară. Diaconescu nu a fost chiar ultimul mare Senior. Mai sunt surorile Coposu şi academicianul Ţepelea. Alături de Seniorul Coposu, ei au fost în mod indiscutabil liderii supravieţuitorilor generaţiilor închise în temniţele comuniste. Maniu şi Mihalache au fost liderii martirilor din puşcăriile comuniste. Ion Diaconescu şi-a sacrificat viaţa pentru partid şi ţară. Şi-a petrecut anii tinereţii în gulagul comunist. A fost supus unui regim de exterminare şi este o minune că a supravieţuit temniţei. A suferit enorm în penitenciarul de exterminare din Râmnicul Sărat, unde a fost închis şi Seniorul Corneliu Coposu. Au fost atât de izolaţi, încât uitaseră să mai vorbească. Pe dosarul întocmit de securişti, fapta de care se făceau vinovaţi era că au fost membri PNŢ.

Un interviu preluat din Academia Caţavencu

Reclame

Etichete: ,


%d blogeri au apreciat asta: