PNŢCD – în dizgraţiile SRI-ului

Ca mulţi dintre dumneavoastră, m-am întrebat şi eu care mai e soarta Partidului Ţărănist şi ce destin l-a aruncat în conul de umbră în care stă pitit cu genunchii la gură, un partid istoric de importanţă majoră în istoria modernă a României. Domnul Ioan Bălan (foto), Vicepreşedinte al PNŢCD, băcăuanul de lângă Victor Ciorbea, mi-a răspuns cu amabilitate, după o prealabilă prezentare a istoricului partidului şi o aducere aminte celor care au fost lideri marcanti: Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Raţiu.

Am aflat că Filiala PNŢCD Bacău numără aproximativ 475 de membri dintre care in jur de 100 sunt activi. Preşedintele PNŢCD Bacău este avocatul Sergiu Lăcătuşu.

Notabil şi admirabil e faptul că unii dintre membrii acestui partid, plătesc chiria în spaţiul deţinut de moştenitoarea familiei Fodor, cu bani din buzunarul propriu. O fac cu inima deschisă şi n-au sperat că li se vor înapoia aceşti bani vreodată. O fac din convingere pentru crezul lor politic, ideologic şi pentru că multi dintre ei duc mai departe visele în care părinţii lor au fost încrezători, atunci când au zăcut în închisorile comuniste.

“PNŢCD ar putea fi un nou început pentru România în aceste vremuri fragile din punct de vedere politic. Noi avem în vedere emanciparea rurală, emanciparea ţăranului, incluzându-se aici şi igienizarea lui şi modificarea unor comportamente rudimentare şi revenirea la o imagine a ţăranului demn. E trist să-i vezi cum îi batjocoresc politicienii în campaniile electorale, oferindu-le găleţi, perii sau biscuiţi expiraţi”, a declarat Ioan Bălan.
Am întrebat pentru că mă rodea curiozitatea şi voiam să am un răspuns oficial: ” Cine credeţi, domnule Bălan, că doreste ca PNŢCD să pară o formaţiune inutilă şi retrogradă? Cine are interesul ca PNŢCD să ţină capul în nisip după metoda struţului?”

Ioan Bălan : ”Serviciul Român de Informaţii, cine altcineva? Ei sunt cei care pot fi dirijaţi şi care la rândul lor dirijează politica românească. Ei numesc, ei demit, ei discreditează. Şi aceasta nu e o afirmaţie oarecare, e un fapt ştiut. De prisos să vă spun că în spatele SRI’ului, este desigur Băsescu. Iar Băsescu execută ordine venite de la…nu vă mai zic, că ştiţi”.
Ştiam sau intuiam sau doar mă feream să emit judecaţi pentru care nu-s abilitată sau era doar conştiinţa mea apolitică…cert e că unele lucruri se legau între ele, aveau logică.

Aş putea afirma că PNŢCD este într-adevăr o variantă pe care românii ar trebui s-o ia în calcul la următoarele alegeri. Măcar pentru unele puncte din platforma-program a partidului pentru care ţărăniştii militează şi care cer imperios să se clarifice şi legifereze proprietatea privată, eradicarea parteneriatului dintre firme private şi structuri ale statului şi mai ales emanciparea agriculturii cu tot ce implica acest proces.

Până una-alta, PNŢCD este partid scos de la guvernare, funcţionează extra-parlamentar şi îşi dă sufletul strigând: “TREZITI-VĂ!!”

Preluare de pe blogul Irinei Bacaoanu

Reclame

Etichete: , ,


%d blogeri au apreciat asta: