Victor Ciorbea, ales preşedinte al PNŢCD. Vezi obiectivele sale

Victor Ciorbea a fost ales preşedinte al PNŢCD în cadrul congresului extraordinar. Moţiunea lui Ciorbea a fost votată cu 529 de voturi pentru, 4 împotrivă, în condiţiile în care au fost prezenţi 650 de delegaţi, dintre care unii nu au votat, iar 34 de voturi au fost declarate nule.

Ca secretar general al PNŢCD a fost ales Mihai Grigoriu.

Victor Ciorbea a declarat, sâmbătă, la Congresul extraordinar al ţărăniştilor că până în vară îşi propune revenirea acestui partid pe scena politică prin crearea coaliţiei Calea Dreaptă.

În moţiunea intitulată „Calea dreaptă – Naţional-Ţărănismul Creştin Democrat, Civic şi Monarhic, întemeiat pe Moralitate, Dreptate Socială şi Justiţie”, prezentată de Victor Ciorbea, se susţine reunificarea PNŢCD şi revenirea acestui partid pe scena politică, prin crearea coaliţiei Calea Dreaptă.

„În anul de graţie 2011, PNŢCD ia iniţiativa formării unei largi coaliţii politice – Calea Dreaptă, ca posibilă alternativă de alegere pentru un electorat mereu adus în postura de a alege doar ‘răul mai mic’. Naţional-Ţărănismul Creştin Democrat îşi propune ca prin Calea Dreaptă să ofere celor nemulţumiţi de la PDL, USL şi UDMR posibilitatea de a opta şi pentru altceva decât pentru ceea ce li s-a impus cu forţa de către oligarhii: bani, sondaje mincinoase, etc”, se arată în document.

Ciorbea precizează în moţiune că pilonii fundamentali pentru această coaliţie sunt reprezentaţi de revenirea la monarhia constituţională şi „refacerea societăţii civile, având la temelie moralitatea, dreptatea socială şi justiţia”. „PNŢCD aşteaptă Alianţa Civică, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, Asociaţiile de Revoluţionari, Răniţii Revoluţiei, Asociaţia 21 Decembrie, formaţiuni monarhiste, reprezentanţi ai mediului studenţesc şi universitar, sindicate, ONG-uri, personalităţi valoroase şi aşa mai departe, alături de noi în efortul de cristalizare a unei mari coaliţii politice”, afirmă fostul premier.

În opinia acestuia, ar trebui organizat un referendum pentru trecerea la monarhia constituţională. În plus, Ciorbea susţine că absenţa de 11 ani a ţărăniştilor din politica activă a cauzat „grava criză morală şi politică ce adânceşte haosul moral, instituţional şi administrativ”.

Fostul premier arată că acest congres al PNŢCD este „unul al reunificării tuturor ţărăniştilor, care a fost împărţit în mai multe facţiuni după dispariţia lui Corneliu Coposu şi pe fondul uzurii de la guvernare”. „Practic, am pierdut cinci luni în negocieri epuizante şi sterile cu grupările Pavelescu şi Moiescu. După eşecul acestor negocieri la vârf, în ultimele săptămâni, ne-am deplasat în aproape toate judeţele ţării unde existau facţiuni diverse. În urma dialogului cu liderii judeţeni şi teritoriali ai acestor facţiuni, am reuşit să determin prezenţa la acest Congres a delegaţilor a circa 90% din organizaţiile partidului, indiferent de apartenenţa lor la o facţiune a partidului sau alta. În acest fel, liderii celorlalte grupări au rămas ‘atârnaţi’ de propriile scame imaginare, încerând să creeze o confuzie în partid şi în opinia publică, îndeplinindu-şi şi astfel ‘misiunile’. În realitate, Congresul nostru de astăzi reuneşte practic toţi ţărăniştii, din toate facţiunile, trecute şi prezente, având astfel şansa de a ne regăsi într-un partid mare şi puternic, de care ţara noastră are nevoie mai mult ca niciodată”, se arată în document.

Membrii Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD) s-au reunit, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, în Congres extraordinar, pentru a-şi alege preşedintele. Singurul candidat pentru această funcţie este Victor Ciorbea, informează Agerpres.
Ciorbea îşi va prezenta moţiunea intitulată „Calea dreaptă – Naţional-Ţărănismul Creştin Democrat, Civic şi Monarhic, întemeiat pe Moralitate, Dreptate Socială şi Justiţie”. În acest document, fostul premier propune reunificarea PNŢCD şi revenirea acestui partid pe scena politică.

În cadrul aceluiaşi congres, cei 900 de delegaţi îi vor alege şi pe cei doi prim-vicepreşedinţi, funcţii pentru care candidează Alexandru Ştefănescu şi Andrei Dimitru, pe preşedintele CNC, această calitate fiind vizată de Gheorghe Ciuhandu, şi pe secretarul general – Mihai Grigoriu. Pentru funcţiile de vicepreşedinţi candidează 36 de membri ai PNŢCD, printre care şi Radu Sârbu.

La lucrări participă şi preşedintele de onoare al PNŢCD, Ion Diaconescu, şi invitaţi precum vicepreşedintele PNL, Mircea Diaconu.

Tensiunile din interiorul PNŢCD s-au accentuat la 24 august 2008, când au fost convocate în paralel două dintre structurile de conducere ale partidului, care s-a împărţit astfel în „aripa Miluţ” şi „aripa Sârbu”. Cele două structuri şi-au contestat reciproc legalitatea în instanţă.

Articol preluat din România Liberă

Reclame

Etichete: ,


%d blogeri au apreciat asta: