Doru Dăncuș candidatul PNȚCD la primăria Baia Mare răspunde la întrebări

Prezentam in continuare raspunsurile la intrebarile pe care i le-am adresat domnului Doru Dancus, candidatul PNTCD la primaria orasului Baia Mare.

1. Sunteti candidat din partea PNTCD-ului pentru primaria Baia Mare, un partid care se considera “de dreapta”, considerand faptul ca este membru al Partidul Popular European. Puteti sa enumerati cateva principii economice si sociale pe care le impartasiti ca urmare a acestei orientari doctrinare?

Inainte de a vorbi despre principii economice sau sociale de dreapta, doresc sa ma opresc asupra valorilor de la nivel individual, fara de care aceste principii nu pot functiona. De aceea, consider ca morala crestina aplicata in viata de zi cu zi este fundatia pe care se cladeste caracterul unui om de dreapta. De exemplu, nu arunci murdarie pe jos nu pentru ca este un politist in spatele tau si te amendeaza, ci pentru ca te gandesti ca pamantul ne-a fost dat sa-l stapanim, sa avem grija de el, nu sa-l murdarim. La fel, nu iei mita, nu pentru ca ti-e frica de un flagrant, ci pentru ca stii ca e imoral si incorect.

Odata ce la nivel individual cauti sa traiesti dupa astfel de norme, principiile economice si sociale vin de la sine.

Astfel, pe plan economic, unul dintre principiile pe care le sustin este sprijinirea sectorului privat, in special al firmelor mici si mijlocii, prin scaderea taxelor, ca aceste firme sa fie stimulate sa angajeze mai multi muncitori.

La nivel social consider ca familia este stalpul de baza al societatii, iar statul are datoria sa o protejeze. Iar cand spun “protejeze” ma refer atat la definirea in mod explicit a “casatoriei ca uniunea dintre un barbat si o femeie”, cat si la creerea unui mediu economico-social in care o familie sa se poata dezvolta normal. De aceea am si propus in proiectul meu pentru Baia Mare sprijinirea familiilor tinere prin creerea de crese si marirea numarului de grupe la gradinita.

Un alt principiu pe care-l imbratisez este “solidaritatea sociala”. Este de datoria noastra ca oameni sa-i ajutam pe cei nevoiasi din jurul nostru. In acest sens am propus in planul meu o colaborare intre primarie si ONG-urile si cultele din oras. ONG-urile si cultele vin cu oameni dornici sa-i ajute pe cei de langa ei, iar primaria vine cu logistica. In felul acesta se va putea face ceva concret pentru persoanele devaforizate. Aceste persoane, din pacate, nu sunt cautate de politicieni decat odata la patru ani, cand au nevoie de votul lor.

2. De cand va considerati un om “de dreapta”?

Am intrat in PNTCD in 1992 pentru ca am regasit in acest partid principiile care mi-au fost insuflate din familie: independenta, cautarea binelui comun, respect pentru dreptul de proprietate, traditie si natiunea romana. Pot sa spun, asadar, ca de cand ma stiu am fost “de dreapta”.

De fapt, daca ne uitam la istoria Maramuresului, ceea ce a facut acest loc atat de special si unic in lume este exact acest spirit de libertate si independenta care i-au caracterizat pe oamenii acestei zone. Daca fiecare morosan se va gandi la anii tineretii si educatia pe care a primit-o in familie, isi va da seama ca a fost o educatie care astazi i-ai spune “de dreapta”.

3. Cand v-ati hotarat sa candidati la primaria Baia Mare?

Cu circa o luna inainte de alegeri.

4. Presa baimareana a relatat o anumita tensiune care a existat intre dumneavoastra si unii membri PNTCD locali care au sustinut candidatura lui Ioan Avram Muresan. Puteti oferi mai multe detalii despre ce s-a intamplat?

Nu as numi “tensiune” diferenta de opinii care a existat in partid fata de aceasta candidatura. Ca in orice partid democratic, si in PNTCD au fost mai multe persoane care au dorit sa candideze pentru functia de primar al municipiului Baia Mare sub sigla partidului. Fiecare persoana a avut proprii sustinatori. Conducerea locala a partidului s-a intalnit, a analizat potentialele candidaturi si in cele din urma s-a hotarat sa ma sustina pe mine. A fost o decizie democratica luata in partid la nivel local si nu a fost impusa de la centru.

5. Pe site-ul dumneavoastra ati expus 10 proiecte pentru Baia Mare. Pe ce data ati lansat acest program?

Programul l-am lansat public pe data de 27 aprilie si cuprinde 10 proiectele majore pe care am considerat ca le pot realiza pentru Baia Mare intr-un an, cat va fi perioada acestui mandate de primar.

6. Sunteti unul dintre cei doi candidati din sapte care au oferit un plan concret pentru Baia Mare, ca atare dorim sa ne exam pe cateva dintre proiectele pe care le sustineti. In primul rand, diferit fata de alti candidati, nu am vazut in programul dumneavoastra o cifra pentru cate locuri de munca veti crea. Cate locuri de munca doriti sa creati in Baia Mare?

In orice economie de piata, administratia locala, la fel ca si guvernul central nu pot crea locuri de munca in sectorul privat. Simplu, intr-o economie de piata functionala primarul nu poate merge la un patron de firma sa-i spuna cati oameni sa angajeze si pe cine sa angajeze.

Rolul primarului, in acest caz, este sa creeze un mediu atractiv de afaceri pentru ca investitorii din sectorul privat sa creeze locuri munca. Iar creerea acestui mediu atractiv pentru investitori se poate face prin scaderea taxelor, imbunatatirea infrastructurii locale, eficientizarea elibrarii de autorizatii ori alte documente de care cineva are nevoie sa isi inceapa o afacere in oras.

In ce ma priveste, voi sprijini orice proiect care ar putea aduce o crestere a locurilor de munca in zona, inclusiv proiecte din programul contra-candidatilor mei.

Candidatii care se lauda cu cate locuri de munca vor crea ei, nu inteleg atributiile primarului, nu inteleg cum functioneaza economia de piata si cum se creaza intr-adevar locurile de munca.

7. Puteti detalia cum scaderea taxelor locale poate ajuta economia in zona?

Reducerea taxelore locale are efect direct in stimularea economiei. Este dovedit ca in momentul in care taxele scad, firmele private angajeaza. Oamenii avand de lucru incep sa cheltuie. Consumul urcand, firmele vor sa produca mai mult sa satisfaca cerea crescanda de consum, si astfel creaza noi locuri de munca. De partea cealalta, consumul urcand, chiar daca taxele sunt mai mici, statul colecteaza mai mult pentru ca volumul de tranzactii financiare este mai mare.

Motivatia pentru care scaderea taxelor stimuleaza economia este simpla: fiecare persoana sau firma stie cel mai bine cum si unde sa isi foloseasca eficient proprii bani. Uitati ca la politicienii romani oricat de multi bani ar fi tot nu sunt suficienti.

8. De ce initierea de intalniri la fiecare doua saptamana cu oamenii din fiecare cartier?

Ca cetatean al acestui oras m-am saturat sa fiu vizitat de politicieni prin cartier doar odata la patru ani, in campanie electorala, cand imi promit marea cu sarea, iar odata ce sunt alesi nu ma mai cauta nimeni.

De aceea, in calitate de primar nu am de gand sa ma inchid in birou si sa aflu despre problemele oamenilor prin intermediari. Doresc sa ies pe teren si sa aflu direct de la cetateni si oamenii de afeceri problemele cu care se confrunta. Mai mult, pentru a fi proactivi in prevenirea reclamatiilor, in cadrul acestor intalniri voi fi acompaniat de specialisti din primarie care vor putea sa ofere pe loc o expertiza si eventual chiar sa rezolve din problemele raportate.

Nu in ultimul rand, dupa atata scandal si neincredere, astfel de intalniri ar recredibiliza primaria in ochii cetatenilor municipiului Baia Mare si implicit in ochii potentialilor investitori.

9. Ati mentionat turismul ca solutie pentru ridicarea economica a zonei. Puteti detalia cum turismul poate ridica economic zona?

Prin influxul crescand de turisti in zona, pe langa ridicarea consumului, se dezvolta sau se sustin si alte servicii adiacente ca pensiuni, hoteluri, restaurante, agentii de turism, agenti comerciali, mestesuguri traditionale.

Baia Mare este un oras aflat intr-o zona in care activitatile de turism pot deveni o garantie a succesului permanent, unde de la an la an vizitatorii sa aiba motive sa se reintoarca.

In felul acesta, diferit fata de proiecte propuse de alti candidate, turismul poate fi o sursa de venit constanta pentru economia din zona si implicit pentru bugetul local.

10. In programul dumneavoastra ati mentionat ca doriti continuarea unor proiecte incepute de catre primarul Cristian Anghel. Pe de alta parte, unul dintre sloganele dumneavoastra spune “Doru dupa Anghel”. Cristian Anghel a fost inchis pentru fapte de coruptie, deci multa lume se intreaba ce proiecte de-ale dansului doriti sa continuati din moment ce a fost un corupt. Cum raspundeti acestor critici?

Ca reprezentant al societatii civile, in calitate de presedinte al ONG-ului “Am fost s-om fi”, am fost prezent la discutiile pe seama proiectului “Baia Mare – Capitala Culturilor Tradiţionale Europene” si l-am considerat un proiect viabil pentru orasul nostru. Cristian Anghel a fost judecat pentru coruptie, nu pentru ca a initiat acest proiect.

Acest proiect pe care doresc sa-l continui este deosebit de ambitios dar realizabil, care se poate infaptui cu fonduri europene si care ar avea efecte pozitive asupra turismului si economiei locale.

Este in beneficiul tuturor ca o noua administratie sa continue proiectele benefice si viabile pentru oras incepute de administratia precedenta. Daca administratia precedent a inceput un pod, eu sa nu-l mai continui pentru ca nu l-am inceput eu?

Refitor la sloganul “Doru dupa Anghel”, asocierea de nume este cat se poate de clara: Doru de primar care vine dupa Anghel.

11. In ce masura poate sportul de performanta sa ajute Baia Mare?

Sportul de performanta poate oferi expunere orasului si sa-l faca cunoscut national si international. Investitorii de obicei investesc in orase care sunt cunoscute, pentru ca acest lucru da credibilitate si brandului lor.

De asemenea, existenta sportului de performanta arata ca orasul este activ, este dinamic, cu oamenii care se implica. Nici un investitor nu e stimulat sa investeasca intr-un oras in care nu se intampla nimic.

12. Mentionati in programul dumneavoastra ca doriti o colaborare cu ONG-urile si cultele religioase din oras pentru sprijinirea persoanelor defavorizate. Puteti detalia cum vedeti concret aceasta colaborare?

Cum am mentionat mai sus, ONG-urile si cultele vin cu oameni dornici sa se implice (nu poti cumpara cu bani dorinta cuiva sa ajute o alta persoana), iar primaria participa cu logistica.

13. Una dintre criticile care vi se aduc este faptul ca nu aveti experienta in administratie. Cum raspundeti acestor critici?

Sunt cativa contra-candidati care pledeaza ca au experienta in administratie, dar nu li se vad roadele.

Personal sunt implicat de mai multi ani in sustinerea mai multor activitati sportive si socio-culturale in Baia Mare, si am facut-o fara sa fi avut o pozitie in administratia locala. Amintesc aici organizarea festivaluilui “Ion Petreus”, activitati caritabile, sustinerea echipei de fotbal si altele.

La finele anului 2010 m-am implicat in organizarea “Revelionului Baimarenilor” pentru ca cei cu “experienta” in administratie, aflati la conducerea orasului, nu s-au gandit sa ofere ceva interesant baimarenilor pentru sfarsitul de an.

Nu de putine ori politicienii prefera doar sa asiste la munca facuta de altii.  Vreau sa ii asigur pe baimareni ca voi fi un primar care nu se va face vinovat de inactivitate.

14. Cum comentati dorinta PDL-ului de a amana aceste alegeri pentru primaria Baii Mari?

Fiecare partid si candidat si-a facut propria strategie de campanie. In cazul PNTCD-ul si al meu personal, am tratat aceste alegeri cu toata seriozitatea pe care nevoile orasului o impun, de aceea am oferit un plan concret de actiune pentru orasul Baia Mare odata ce voi fi ales primar.

15. Cum comentati guvernarea Boc?

Din cate stiu Boc este Prim-Ministru si nu primar la Baia Mare. In rest, e inutil sa vorbim despre opinii pe care alegatorii le au bine sedimentate.

16. Care considerati ca va sunt calitatile ce va diferentiaza de ceilalti contra-candidati?

Pozitia de lider sindical recunoscut local si national mi-a oferit o experienta de lucru cu oamenii pe care nici unul dintre contra-candidati nu o are. Nu poti ramane lider sindical daca nu stii reprezenta interesele oamenilor care te-au ales.

O alta calitate pe care consider ca o am este faptul ca stiu sa lucrez cu toata lumea si nu port pica politica nimanui. Sunt deschis la colaborarea pe proiecte si sper ca baimarenii sa ia in considerare aceste calitati.

17. Cum va comentati slogatul “Doru de primar”?

Dupa mai bine de un an, baimarenilor le este dor sa aiba un primar ales.

18. In incheiere, ce mesaj doriti sa adresati baimarenilor?

Sa analizeze atent fiecare candidat, sa deschida bine OCHIUL la vot si sa puna stampila pe acel candidat in care au incredere ca le ofera solutii concrete si viabile pentru oras.

Ii rog pe baimareni sa analizeze si programul meu, iar daca-l considera viabil sa-mi acorde votul de incredere.

Va multumim pentru disponibilitatea de a ne raspunde la aceste intrebari si va uram succes in competitia electorala.

Si eu va multumesc pentru oportunitatea pe care mi-ati dat-o de a raspunde la aceste intrebari.

http://www.dorudancus.ro/

Reclame

Etichete: ,

Un răspuns to “Doru Dăncuș candidatul PNȚCD la primăria Baia Mare răspunde la întrebări”

  1. Lucian Ioan Says:

    Organizatia Salaj este alaturi de D-voastra si de colegii din Maramures .In speranta ca baimarenii vor stii sa aprecieze proiectul d-voastra,va dorim succes in alegeri pentru functia de Primar al Municipiului Baia Mare.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: