Interviu cu Horea Dan, preşedintele organizaţiei municipale PNŢCD Cluj-Napoca

1. Cine este Horea Dan, politicianul, întreprinzătorul şi omul?

Aş începe cu o corecţie esenţială. În primul rând tată şi apoi profesor, întreprinzător iar abia in final politician. Referitor la întrebare, “băiatul mijlociu al lui Dan Alexandru din Sighetul-Marmaţiei”, care are o mulţime de responsabilităţi pe cap, de dimineaţa de la 7,30 până seara la 20,30 – zilnic, iar dacă nu le are şi le caută.

2. De ce aţi intrat în politică şi de ce aţi ales PNŢCD?

De când “am intrat” în politică mă tot uit la talpa pantofilor, încercând să nu întorc capul de la duhoarea rezultată şi să rezist cât mai bine. E greu, dar m-am săturat să mă fac că nu văd nenorocirile celor din jur. Vreau respect şi atunci am hotărât să intru în joc. Făcând o analogie, îmi amintesc, că atunci când jucam fotbal, întotdeauna eram atacant central. Atunci ca şi acuma, eram pe teren şi nu în tribune.

De ce PNŢCD? Poate ca urmare a faptului că tatăl meu a fost închis pentru idealurile PNŢ-iste şi sigur pentru valorile si modelele umane oferite de acest partid.

Cred de asemenea, că un om care nu are cuvânt, ar trebui să aibă măcar frică de Dumnezeu – iar in acest sens, românii se declară in proporţie de peste 94% creştini. Ar fi mai puţină nedreptate.

3. Consideraţi că mai este actuală doctrina naţional-ţărănistă?

DA. Componenta naţională a fost si este trimisă de prea mult timp in derizoriu. Idealurile, viziunea si interesul naţional, alături de însemne – din păcate, nu înseamnă mai nimic pentru noile generaţii. Am ajuns să ne fie ruşine să afirmăm cu demnitate, că suntem romăni, uitând că pentru aceasta stră-străbunicii noştri s-au jertfit pe câmpurile de luptă, alţii au umplut puşcăriile şi au îndurat nenumărate privaţiuni. Acest lucru trebuie să înceteze. E de datoria noastră să redeşteptăm sentimentul naţional, pentru a ne salva şi a evita topirea în creuzetul european.

În ceea ce priveşte  ţărănimea şi nu “ţărănoii” aş face trimitere directă la problemele de alimentaţie sănătoasă ale noastre. Provenienţa produselor ţărăneşti ar putea fi un răspuns. Gândiţi-vă la ce mâncaţi zilnic: “E”–uri, produse modificate genetic etc. De aceea, cred cu tărie, că doar ţăranul român e singurul în măsură să ne salveze! Dar atenţie, acest ţăran are încă “buzi” in curtea şcolii şi nu toalete precum politicienii – scuze pentru limbaj – şi tot el, este învăţat de profesori calificaţi la seral ori fără frecvenţă (cu mici excepţii) cu nota de absolvire 5, şi atunci întreb, cum să avem elevi de nota 10? Da… şi încă ne mai mirăm că la facultăţi intră doar (conform statisticilor) 1,64% elevi din mediul rural. Sau poate toţi deştepţii or fi de la oraş? Mă opresc aici, deocamdată.

Doctrina creştin-democrată este mai actuală ca oricând. E lesne de observat că e nevoie de echilibru pe eşicherul politic, acum, mai mult ca oricând. Ceea ce face UDMR ar putea fi realizat cu succes de noul PNŢCD (având un scor electoral de 10-15 % cât au aceste partide în ţările democratice). Dar cât timp modelele propuse de cei care ne conduc sunt Sexi Brăileanca @ asta e.

4. Ce şanse de redresare are PNŢCD? Cum pot fi rezolvate problemele interne ale partidului? Care este relaţia dvs. cu “grupul Radu Sârbu”? Credeţi că la Cluj cele două tabere pot ajunge la un consens?

Se spune că esenţele tari se ţin în recipiente mici.

O variantă ar fi ca micii şi berea de la următoarele alegeri să fie expirate şi să nu conteze prea mult găleţile, aşa avem o şansă…. Evident, depinde enorm şi de noi cei din interior. Atâta timp cât există diferende în interior, înseamnă că partidul trăieşte, e viu. Menţionez, că noi nu am fost aleşi niciodată “pentru cineva” ci “pentru ceva”. De aceea, trebuie să revenim la mesajele identitare: familie, proprietate, monarhie, valori, principii.

Precizez că la Cluj, noul PNTCD nu are tabere. Orice situaţie conflictuală s-a stins după data semnării protocolului de la Sighet de către toţi liderii- care printre altele prevedea alegeri comune după data de 30 aprilie 2011.

5. Ce soluţii există pentru ca PNŢCD să reintre în Parlament? Este fuziunea cu un partid mai mare o opţiune?

Soluţii? Singuri, cu Dumnezeu înainte. Credem că partidele parlamentare sunt total compromise şi lipsite de soluţii. România profundă si tăcută, nu se regăseşte in proporţie de peste 50% in oferta electorală – un mare partid absent, care oricând ar putea câştiga detaşat alegerile. Minţiţi, scârbiţi ori dezinteresaţi, aceşti români,  doresc o nouă cale. Echipa de profesionişti de la PNŢCD Cluj, le poate furniza surpriza – să nu uităm, sunt doar o mică parte din “cei peste 10.000 de specialişti” rămaşi de la regimul Constantinescu.

Serios vorbind, nu dorim nici o alianţă, deoarece cu principiile, nu se negociază!

6. Ce părere aveţi despre prestaţia actualei puteri, la nivel local şi naţional?

E minunat! Primarul e liniştit, consilierii nu-l supără iar clujenii de frică să nu vină la conducere cineva cu 60-40% îl vor realege pe “fifty-fifty”. O vorbuliţă şi pentru mogulii locali – şefii regiilor locale – clujenii dorm liniştiţi!

La nivel naţional se taie, dar nu se pune nimic în loc. Sunt drame – pe scurt, ne lipsesc “voievozii”. E posibil ca după Paşte să asistăm la acutizarea situaţiei economice pentru mulţi cetăţeni. În rest, băncile declară profit – e mirific, din nou!

7. Cum poate PNŢCD să recupereze rolul de reprezentant al popularilor europeni în România?

PNŢCD este cel mai vechi membru din familia popularilor iar PDL- ul care ne-a subtilizat culoarul, e pe tobogan – “urmează gara cu peronul pe dreapta”. Revenind, PNŢCD -ul a fost înscris în internaţionala populară, încă din anul 1987 de către seniorul Corneliu Coposu. Pe atunci UDMR si PDL erau…. Din păcate şi aici, “CD”-ul a fost modificat din semnificaţia “creştin-democrat” în “centru-dreapta”.

8. Care sunt planurile dvs. pentru viitor? Veţi candida la vreo funcţie în 2012?

Personal, după experienţele din alegerile anterioare, încă încerc să mă trezesc. Se spune că atunci când doi iţi spun să te duci  la culcare – chiar dacă nu ai consumat nimic şi ameţeşti, iar când o fac mai mult de trei – cazul meu, te duci la culcare. DAR… în cele din urmă, se pare că totuşi eu am avut dreptate. Aşa se face că azi, foarte multe nulităti, au fost patentate. Acei oameni care până ieri nu aveau soluţii pentru criza lor, azi caută soluţii pentru noi toţi. În tot acest timp, oamenii de valoare emigreză ori “sunt prea calificaţi să facă astfel de munci”. E noaptea minţii…

I-am promis solemn lui Daniel BUDA că voi fi candidat de meserie împotriva lui. Intotdeauna ma ţin de cuvânt…

Preluat din: http://www.presalocala.com/2011/02/28/interviu-cu-horea-dan-presedintele-organizatiei-municipale-pntcd-cluj-napoca/

Anunțuri

Etichete: , ,


%d blogeri au apreciat asta: