Conferinţă de presă PNŢCD Timiş – 20 ianuarie 2011

Gheorghe Ciuhandu: „Vreau să vă vorbesc despre activitatea partidului din această perioadă. Am reluat în 10 ianuarie întrunirile pe care le avem la nivel de Birou Judeţean.

Vineri, la ora 14, în sala Adam Muller Guttenbrunn, va avea loc un colocviu dedicat lui Sever Bocu. El este organizat de un Cerc de Studii numit Vestul, care cuprinde în mare parte tineri ţărănişti, dar şi oameni care nu sunt afiliaţi politic şi care contribuie în mod benevol în cadrul Cercului de Studii. Menirea acestuia este de a populariza personalităţi ale Banatului care au fost legate de Partidul Naţional Român sau Partidul Naţional Ţărănesc, dar în general bănăţeni. Pe de altă parte, menirea acestui Cerc de Studii este de a atrage cât mai mulţi oameni, în special tineri, doritori de a cunoaşte istoria acestei regiuni. Dincolo de întâlnirea de vineri, Cercul de Studii Vestul a ajuns la al treilea număr al ziarului Vestul.

Ziarul Vestul a fost înfiinţat de Sever Bocu în 1930, a fost oficiosul PNŢ din Timiş-Torontal, până a fost interzis în 1947. A fost reluat în 1990, când au apărut câteva numere, dar am întrerupt, din lipsă de finanţare. Acum, aceşti tineri au reluat publicarea ziarului. Publicaţia apare lunar. Nu face politică de partid, ci doreşte să popularizeze personalităţi bănăţene şi să atragă oameni care doresc să facă ceva bine pentru Banat. Iar când vorbesc de Banat, vorbesc de „patria mea restrânsă”, aşa cum o numea Sever Bocu. Şi nu trebuie să ne ascundem după deget.

Suntem partizanii regionalismului şi dorim ca acest regionalism să devină lege în statul românesc. Ne-am săturat ca de 20 de ani să avem parte de descentralizări fictive. Noi milităm pentru un regionalism care să slăbească puterea Bucureştiului şi, mai ales în contextul actual, al acestui partid-stat. Pentru că dacă vom rămâne pe această cale, un cred că vom ajunge prea departe.

O a doua manifestare la care suntem parte are loc la Sighet, în 4 februarie, când o să ne întâlnim în cadrul unui CNC. Atunci vom comemora sacrificiul lui Maniu şi al altor eroi care au fost acolo. Vom dezbate, totodată, situaţia din partid. Milităm pentru ideea ca acest partid să îşi refacă unitatea şi vom discuta despre aceasta.

Dacă privim spectrul politic local, se constată că suntem deja în perioadă preelectorală, se fac sondaje, unii se agită. Noi nu dorim acum să comentăm diverse luări de poziţie. Dar le cerem liberalilor, cu care am colaborat, să îşi respecte angajamentele luate în cadrul APT, atât în Consiliul Local, cât şi în Consiliul Judeţean. Eu mă întâlnesc cu dl Bojin şi dl Robu şi le-am cerut acest lucru. Cred că, înainte de numerele personale ale unor consilieri, aceste lucruri trebuie discutate în Alianţă şi, apoi, găsită o atitudine comună, dacă se poate. Nu dorim să obstrucţionăm pe nimeni în luarea unor atitudini, dar nici nu subscriem automat la jocuri de imagine pe care unii le fac. Cred că o minimă credibilitate politică te obligă să îţi respecţi cuvântul dat. Deci, aşteptăm în primul rând de la liberali să respecte înţelegerea şi la fel şi din partea PSD. Valabilitatea APT este până înainte de alegerile din 2012 şi aşteptăm ca liberalii să se manifeste ca atare. Suntem dispuşi la discuţii, dar lucrurile trebuie să fie transparente şi în lumina angajamentelor luate unii faţă de alţii. Pentru că nu cred că e normal ca în comisii să ai o atitudine, iar în plen să întorci lucrurile. Vreau să vă spun din start că nu renunţăm la identitatea noastră şi nu vom face jocurile nimănui, nu vom sluji pe nimeni. Văd deja tot felul de combinaţii, de variante. Noi nu avem nici un fel de parti-pris-uri. Cu excepţia acestor alianţe făcute, avem deschidere către toate forţele politicie. Aceasta fără a ne încălca principiile şi pentru a promova proiecte de interes local şi judeţean. Şi aici sunt multe proiecte în care Timişoara şi judeţul Timiş au fost nedreptăţite. Mă refer la nerealizarea bazinului de înot, pentru care a existat Hotărâre de Guvern, mă refer la proiectele care s-au depus deja la Ministerul Dezvoltării de către Timişoara în calitate de pol de creştere, proiecte care nu au fost acolo semnate. Mă refer apoi la diverse proiecte pe care vrem să le supunem în CLT, cum ar fi realizarea unor parcări în oraş, pentru care avem oferte de circa 30 milioane dolari, din partea unor firme americane. Aşteptăm ca şi consilierii locali să aibă o atitudine corectă, indiferent de partidul din care fac parte.
Am avut luni o întâlnire cu dl Ostaficiuc. Am discutat pe această temă. Am discutat şi pe tema atitudinii Prefecturii faţă de Primăria Timişoara.
Indiferent de putinţa Primăriei de a asigura o finanţare pentru cazul despre care am discutat ieri (blocul distrus de explozie de pe str. Brăiloiu), e de datoria Prefecturii şi a Consiliului Judeţean să se intereseze de promovarea acelei Hotărâri de Guvern pentru care milităm de aproape un an de zile, astfel încât oamenii să fie ajutaţi, aşa cum au fost ajutaţi cei din Bacău sau cei din Timişoara acum 10 ani. Şi atunci era o guvernare de tip stat, dar atunci era un alt prefect, care înţelegea nişte lucruri şi putea să se expună la nivel central, ceea ce, din păcate, stimatul nostru prefect nu face, ci doar dă sfaturi Primăriei să aloce bani din bugetul local. Am discutat cu dl Ostaficiuc despre aceste aspecte şi spun şi public. Nu am nici un conflict cu prefectul, dar trebuie să îi spun ceea ce cred. Şi cred că ar trebui să facă mai multe pentru acest judeţ, nu doar să arate cu degetul. Căci şi noi avem ce arăta cu degetul: înspre acest guvern, care de ani de zile ignoră Timişoara. Motivaţia e probabil că oaia neagră e primarul.

Dar e şi impotenţa PDL, care a asigurat pentru Băsescu cele mai multe voturi, dar când se duc la Bucureşti stau în poziţie de drepţi, în timp ce alte judeţe din jur obţin mult mai mult. Eu sunt dispus să fac orice înţelegere în folosul judeţului şi al oraşului şi fac un apel către PDL să înţeleagă şi să nu pornească de acum campania cu atacuri şi piedici.

Am văzut la televizor, la Fundaţia Konrad Adenauer, nişte persoane pe care dacă Adenauer le-ar fi văzut s-ar fi răsucit în mormânt. Am văzut un preşedinte de stat autodeclarat comunist, care, din câte se spune, ar fi colaborat şi cu Securitatea, am văzut un fost activist UASCR prim-ministru, un domn care a fost dat de două ori afară din PNL, care a vândut PNL către PD.

Acest lucru este trist şi jalnic şi îmi confirmă atitudinea pe care am avut-o în 2006 la Bruxelles, când am avut rezerve faţă de intrarea PD în PPE. Ei nu întrunesc condiţiile elementare şi se folosesc doar de prezenţa PPE ca factor esenţial în Parlamentul European.
Ca să nu mai spun că toată legislaţia asta, făcută sub formă de reformă a statului, denotă o lipsă totală de cunoştinţe. Reforma statului trebuie să fie o acţiune temeinică, în care să fie cooptaţi oameni competenţi, nu de partid, care să analizeze corect lucrurile. Reforma nu se face aşa, pe picior, sub biciul FMI.

Aseară preşedintele Băsescu spunea că nu şi-a retractat nimic din ceea ce a declarat cu doi ani în urmă. Nu ştiu, ne crede autişti, surdo-muţi sau orbi? Noi am trăit, am văzut şi am auzit. Cred că pensionarii, medicii, acum militarii au păreri contrare. Nu poţi să afirmi într-un asemenea cadru asemenea chestiuni. Vorbeşte de apolitism, când unul dintre mesajele care ni se servesc nouă la Timişoara e că nu ne-am încadrat pe o anumită linie politică, când mi se reproşează din partea partidului de guvernământ că nu am vrut să colaborez, când fostul ministru Berceanu îmi spune că nu am apelat la cine trebuie.
Am fost la campania de la Haţeg. Din Timiş au fost trimişi de la poştă oameni acolo, care îi atenţionau pe factorii poştali că trebuie să aducă peste o mie de voturi pentru candidatul care a câştigat acum primăria. Este jenant ce se întâmplă. Să îşi asume răspunderea, dar să nu ne mai considere proşti. Că nu există opoziţie în PDL nu mă miră, căci acolo e un sistem cvasi-militarizat. Problema e la electorat, care e manipulat de ani de zile. Chiar şi acest partid a fost manipulat din interior şi menţinut şi acum într-o situaţie juridică problematică.

Alt praf în ochi: se vor da 50.000 de lei de candidat. Există exemple în jueţul Timiş: unul ales cu 900 de voturi, care ar fi luat 50.000 de lei şi schimbă la mijlocul mandatului macazul. De ce să îi dea statul 50.000 de lei? Ce credibilitate are? Iar să forţezi copiii să facă campanie e de neimaginat, am ajuns de râsul lumii.

Noi vrem să colaborăm pentru interesele oraşului şi ale judeţului. Iar dacă l-au auzit aseară pe dl Băsescu spunând că nu mai contează politizarea, sper că mesajul lui e corect şi cinstit şi va fi receptat ca atare în plan local de către dl prefect. Mi s-a spus că sunt duşmanul numărul 1 al PDL, ceea ce e absurd.
Dacă îşi schimbă această optică, atunci putem colabora. Am obligaţii doar faţă de parteneri, dar sunt deschis faţă de cei din alte partide, pentru a realiza unele lucruri în plan local. Dacă avem în vedere lucrurile care trebuie făcute pentru oraş, cred că putem colabora bine, dacă avem în vedere doar să îl săpăm pe primar, colaborarea va fi ca şi până acum, adică proastă.”

Adrian Orza: „Adevărata reformă a statului nu se întâmplă, din păcate. Alternează la putere alianţe, care se fac şi se desfac cu viteza luminii, dar asta nu înseamnă reformă; nici tăierile contabile de pensii şi salarii sau împărţirea posturilor la alternanţa la putere. Reforma ar trebui să se refere la schimbări majore politice. Votul uninominal nu a fost reformă. Nici măcar nu a fost vot uninominal. Această clasă politică devine din ce în ce mai încorsetată în centralism. Partidele sunt din ce în ce mai centraliste. Dacă sistemul politic e aşa, nici proiecţia lui administrativă nu poate fi altfel. M-e clar că nu se va întâmpla descentralizarea.

Noi îl sărbătorim pe Sever Bocu, care a fost ministrul Banatului. Sper să prind din nou momentul în care o persoană să fie ministrul Banatului. Noi în ce am crezut credem şi acum: am susţinut intrarea în NATO, UE şi uşor, uşor, lucrurile s-au întâmplat.
Sistemul care controlează politica nu poate fi schimbat decât prin regionalizare politică sau, foarte radical, prin monarhie. Dar cine să facă aceasta? Cei de la conducere? Poporul manipulat?

Când era Băsescu primar în Bucureşti, PSD a modificat Legea administraţiei publice locale, numai pentru a muta atribuţii de la Băsescu (care nu era de-al lor) la primăriile de sectoare. Nu aşa se face reformă.”

Gheorghe Ciuhandu: „Aşa ne-am procopsit noi cu această construcţie din centru: a venit Năstase şi pe considerentul ca Băsescu să nu poată opera în centrul Bucureştiului, a dat un ucaz care pentru noi a însemnat că CJT girează toată zona istorică din centrul oraşului. Au dat autorizaţii în prostie, au făcut numai minuni. După un an de zile noi ne-am trezit cu autorizaţii date, cu abuzuri grave. Acum, prinde orbul, scoate-i ochii. A fost o prostie care s-a făcut dintr-o motivaţie politică personală. Aşa e şi reforma acum. Vor să aleagă primarul din primul tur. Problema e că şi asta se face pentru a se crea un culoar unde PDL are primar, adică în cea mai mare parte a ţării. La fel cu sistemul uninominal. Ni s-a spus că în Parlament o să ajungă oameni de valoare, dar au ajuns aceia pe care i-au vrut partidele. De fapt, nu e nici o reformă, rămâne acelaşi sistem, cu aceleaşi năravuri. Iar drama poporului e că nu mai scapă de aceşti oameni.

Problema e că şi în politică intră doar oameni care vor să recupereze prin politică lipsa de competenţă. Eu când am camdidat am avut 49 de ani, am avut un doctorat, o performanţă profesională şi probabil a fost un atu. Nu am venit că la 24 de ani mi-am dat bacalaureatul şi la 30 de ani am ajuns ministru. Sigur, sunt alţi buni profesionişti care nu au intrat în competiţia politică şi intră mai mult oameni lipsiţi de valoare.

Şi de aceea creşte din ce în ce mai mult diferenţa dintre România şi statele cu adevărat civilizate ale Uniunii Europene, iar acest lucru se simte imediat cum ajungi în altă ţară şi faci comparaţie.”

Adrian Orza: „Dacă oamenii sunt încurajaţi să voteze candidaţi pentru că aparţin de anumite partide sau sunt pila cuiva, atunci avem o mare problemă. Nu acestea sunt criteriile şi oamenii trebuie să conştientizeze acest lucru.”

Anunțuri

Etichete: , ,

Un răspuns to “Conferinţă de presă PNŢCD Timiş – 20 ianuarie 2011”

  1. nukkupop Says:

    tot respectul pentru toti ce vorbesc despre pntcd si un program pragmatic bazat pe solutii nu pe iluzii………..

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: