Comemorarea lui Corneliu Coposu

Comemorarea lui Corneliu Coposu la Bobota


Bobota este recunoscută la nivel naţional drept „satul lui Coposu”, liderul ţărănist care s-a născut aici în urmă cu aproape 100 de ani. La 15 ani de la moartea sa, Seniorul va fi comemorat mâine în satul natal.

Comuna Bobota este situată la 35 de kilometri de Zalău, pe drumul E81, la limita cu judeţul Satu Mare. Localitatea este recunoscută la nivel naţional datorită marelui om politic Corneliu Coposu, liderul ţărănist care s-a născut aici în urmă cu aproape 100 de ani.

De altfel, după moartea Seniorului, localnicii din Bobota, împreună cu cercetătorii de la Muzeul Judeţean au organizat, în centrul satului un centru cultural, constituit în jurul a două mari personalităţi, care au marcat devenirea comunei – Corneliu Coposu şi Gheorghe Şincai.

Între istorie şi legendă

Dacă în cazul lui Corneliu Coposu, legătura cu Bobota este clară, el născându-se aici, în casa protopopului greco catolic, Valentin Coposu, când vine vorba despre Şincai, istoria se împleteşte cu legenda. Cert este că Gheorghe Şincai a înfiinţat prima şcoală românească din sat, în a doua jumătate a secolului 18, dar sătenii au susţinut, de sute de ani, şi mai susţin şi astăzi că Bobota este şi locul în care a murit Şincai.

Turiştii pot vizita, chiar la intrarea în sat, „Fântâna lui Alexi”, locul unde spun bobotanii că ar fi murit Gheorghe Şincai. Ipoteza lor este negată însă de adevărul istoric, decesul marelui cărturar fiind consemnat la Sinea, în Slovacia, dar cu toate astea legenda continuă să aibă adepţi, atât în rândul bobotanilor, dar chiar şi în mediile universitare.

Centrul cultural Şincai Coposu a fost amenajat în 1998, la iniţiativa profesoarei Silvia Muste, cu sprijinul Muzeului Judeţean, în clădirea vechii şcoli, vizavi de biserica în care a slujit şi tatăl lui Corneliu Coposu. Centrul a fost împărţit în trei săli – Şincai, Coposu şi un interior ţărănesc, specific zonei. Muzeul poate fi vizitat, gratuit, în orice zi a săptămânii.

Donaţii de la surorile lui Coposu

„La acest centru eu am fost solicitat să organizez o expoziţie permanentă în sala Corneliu Coposu. Practic, în această sală am expus câteva sute de fotografii şi documente din viaţa Seniorului. De asemenea, surorile Coposu ne-au donat pentru realizarea acestei săli, o serie de obiecte personale de mare valoare, care au aparţinut marelui om politic, cum ar fi: pardesiul purtat de Corneliu Coposu la intrarea şi ieşirea din închisoare; pălăria «Borsalino» de la furnizorul Casei Regale sau  ceasul elveţian, încă în stare de funcţionare”, explică muzeograful Marin Pop.

Comemorarea Seniorului

Mâine, de la ora 10.00, locuitorii din Bobota şi invitaţii lor, vor participa la o serie de acţiuni comemorative dedicate memoriei lui Corneliu Coposu, de la a cărui moarte se împlinesc, în 11 noiembrie, 15 ani. Manifestările vor începe cu slujbe de pomenire, la biserică şi lângă bustul Seniorului, după care, de la ora 12.00 va începe un simpozion ştiinţific, unde vor fi prezentate lucrări referitoare la viaţa şi activitatea politică a lui Corneliu Coposu.

Articol preluat de pe

http://mures.adevarul.ro/locale/zalau/Comemorarea_lui_Corneliu_Coposu_la_Bobota_0_366563418.html

In memoriam Corneliu Coposu

Organizatia PNTCD Alba Iulia organizeaza duminica, 7 noiembrie, 2010, la Catedrala Greco Catolica din cartierul Tolstoi, dupa terminarea slujbei religioase, comemorarea a 15 ani de la trecerea in nefiinta a seniorului politicii romanesti, Corneliu Coposu. Cei care vor sa ii cinsteasca amintirea , sint asteptati la parastasul de pomenire.

Biroul de presa al PNTCD Alba Iulia

Salajenii il comemoreaza pe Corneliu Coposu

Primaria comunei Bobota, in colaborare cu Muzeul Judetean de Istorie si Arta – Zalau, Centrul de Cultura si Arta – Salaj, scolile „Gheorghe Sincai” din Bobota si „Corneliu Coposu” din Zalau, PNTCD – Salaj, parohiile ortodoxa si greco-catolica – Bobota, organizeaza, in 6 noiembrie, in localitatea Bobota, actiuni comemorative dedicate implinirii a 15 ani de la trecerea in eternitate a Seniorului Corneliu Coposu.

Programul actiunilor este urmatorul: ora 10 – Slujbe de parastas in biserica si la monument; depunere de coroane; ora 11 – vizitarea Centrului cultural „Sincai-Coposu” – prezinta elevii scolii „Gheorghe Sincai” din Bobota; ora 12 – Simpozion stiintific organizat de Muzeul Judetean de Istorie si Arta-Zalau, in colaborare cu scolile „Gheorghe Sincai” din Bobota si „Corneliu Coposu” din Zalau.

In cadrul simpozionului vor fi prezentate secvente din viata si activitatea lui Corneliu Coposu, precum si cateva elemente de istorie locala. De asemenea, va fi lansata cartea „Cercetari arheologice preventive de la Bobota, autor cercetator stiintific dr. Dan Bacuet-Crisan si va fi prezentat un documentar referitor la viata si activitatea lui Corneliu Coposu, realizat de cercetator stiintific dr. Marin Pop.

Organizatia Judeteana PNTCD Buzau organizeaza la Ramnicu Sarat, in data de 14 noiembrie 2010, comemorarea a 15 ani de la trecerea la cele vesnice a Seniorului Coposu.
Program:
ora 11 – Intalnirea participantilor la sediul Organizatiei PNTCD Ramnicu Sarat;
ora 11,30 – Depunerea de coroane de flori la monumentul Seniorului;
ora 12 – Vizita la Penitenciarul Ramnicu Sarat;
ora 12,30 – Tedeum, in incinta penitenciarului, in memoria Seniorului;
ora 13,30 – Evocarea momentului si conferinta de presa in sala de Consiliu a Primariei;
14,30 – Parastas.
Cazarea, pentru cei care sosesc de la distante mai mari, se va face la Pensiunea Cristina.
Alte informatii se pot obtine de la Marian Tunaru – tel: 0745613303.
Va asteptam cu mare placere.
Parastas pentru Corneliu Coposu la Oradea
Joi, 11 noiembrie, Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea va găzdui un parastas de pomenire a fostului lider al țărăniștilor români, Corneliu Coposu. Evenimentul este organizat de Asociația AGRU Parohial va începe la ora 10. Motivul pentru care greco-catolicii s-au gândit să îl comemoreze pe Coposu este că acesta a provenit dintr-o familie de acest rit. Mai exact, viitorul deținut politic a fost fiul protopopului greco-catolic Valentin Coposu și al Aureliei Coposu, născută Anceanu, care a fost și ea fiică de protopop.
Corneliu Coposu, comemorat la Arad
Seniorul Corneliu Coposu, „un fiu important al Bisericii Greco-Catolice şi al neamului românesc”, va fi comemorat, duminică, 14 noiembrie, şi la Arad. Parastasul va avea loc la ora 11,30, după Sfânta Liturghie, la Biserica Greco-Catolică „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”, de pe strada Vicenţiu Babeş. Sfânta Liturghie şi Rânduiala Parastasului vor fi celebrate de Pr. drd. Coriolan C. Mureşan, vicarul judecătoresc al Episcopiei greco-catolice de Lugoj şi asistent spiritual naţional al Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi, Greco-Catolici. Ţărănistul Corneliu Coposu, „ultima instanţă morală” a românilor, s-a stins la 11 noiembrie 1995, fiind condus pe ultimul drum de către toţi episcopii greco-catolici din România. La manifestare sunt aşteptaţi să participe toţi arădenii, indiferent de confesiune sau de crezul lor politic.
Reclame

Etichete: , ,

Un răspuns to “Comemorarea lui Corneliu Coposu”

  1. nukkupop Says:

    dumnezeu sa l odihneasca iar noi sal cinstim asa cum se cuvine

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: