Triumful lui Raţiu

Din însemnările zilnice ale candidatului ţărănist la preşedinţie Ion Raţiu reiese că 13 mai a fost o zi cu noroc în campania sa electorală.
Marea adunare a ţărăniştilor organizată în Piaţa Aviatorilor a fost un triumf. „Peste tot portretele, placardele şi baloanele mele, notează candidatul. Galbenul predomina, mai bine zis, domina piaţa. Mare ovaţie când am apărut la tribună.”

Raţiu a fost prezentat alegătorilor de personalităţi ale creştin-democraţiei europene. Primul a vorbit la acea adunare Melio Colombo, fost prim-ministru şi ministru de Externe al Italiei, în 1990 preşedintele democrat-creştinilor din lumea întreagă. Au urmat doi deputaţi britanici şi un altul suedez, care „au cerut mulţimii” să-l aleagă pe Ion Raţiu preşedintele României. Apoi au vorbit liderii ţărănişti.

„Mi-a venit, în fine, mie rândul, povesteşte Raţiu. Am mulţumit mulţimii şi colegilor de la conducerea Partidului pentru marea onoare ce-mi fac numindu-mă candidatul lor la Preşedinţie. Restul, ideile mele cunoscute şi o mică glumă la adresa lui Iliescu. Am o noutate pentru dumneavoastră. Eu nu am încredere în Ion Iliescu. Şi cum am spus-o foarte solemn, s-a declanşat un hohot de râs şi furtunoase aplauze, subliniate de obişnuitul: Jos Iliescu. Am încercat de două ori să închei. De două ori mi s-a cerut să mai vorbesc încă.”

Mulţimea entuziastă l-a condus în alai în Strada Armindenului, la locuinţa ce-o primise în cartierul fostei nomenklaturi. Sute de oameni au început să scandeze sub balcon „Raţiu preşedinte”, cerând să le vorbească încă. Raţiu a ieşit de vreo opt ori în balcon, în cele din urmă alături de soţia sa, englezoaica Elisabeth, şi fiul lor, Nicolae.
Mulţimea cânta „Deşteaptă-te, române”, apoi a încins o „Horă a Unirii” în stradă. În replică: „Am făcut şi noi o mică horă pe balcon. Minunată atmosferă”, scrie candidatul.

http://www.jurnalul.ro/stire-acum-20-de-ani/triumful-lui-ratiu-543536.html

Foto: Cornel Mocanu/AGERPRES

Reclame

Etichete: ,


%d blogeri au apreciat asta: