Comemorarea marelui om politic Iuliu Maniu la Bădăcin

Duminica 3 februarie a avut loc la Bădăcin (jud.Sălăj) comemorarea marelui om politic Iuliu Maniu. Anul acesta se împlinesc 135 de ani de la naştere, precum şi 55 de ani de la moartea sa martirică la Sighet.

La comemorarea a participat şi P.S. Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea. Preasfinţia Sa a fost întâmpinat de Vicarul Foraneu al Şimleului, părintele Ţurcaş Gheorghe, de preoţi din protopopiatul Şimleu, de primarul municipiului Şimleu, primarul comunei Pericei, pe al cărei teritoriu administrativ se găseşte localitatea Bădăcin, precum şi de numeroşi credincioşi.

Începând cu orele 10,00 a început celebrarea Sfintei Liturghii. În cuvântul de învăţătură Preasfinţitul Virgil a evocat personalitatea complexă a lui Iuliu Maniu, amintind că de multe ori cardinalul Todea povestea de „călugărul de la Bădăcin”. Pentru toţi cei de azi, Iuliu Maniu este un model de urmat, pentru că nu a pregetat să-şi dea viaţa pentru ideea de libertate.

După Sfânta Liturghie participanţii s-au îndreptat către conacul din Bădăcin unde, după parastas, au fost depuse coroane de flori la mormintele familiei, dar şi la mormântul simbolic al lui Iuliu Maniu.

Au urmat o serie de discursuri, care au evocat memoria celui care a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale acestor meleaguri. Astfel, au luat cuvântul primarul comunei Pericei, primarul municipiului Şimleul-Silvaniei, săteanul Vasile Oros, care l-a cunoscut pe Iuliu Maniu, reprezentantul P.N.Ţ.C.D. Sălaj, precum şi unul dintre supravieţuitorii masacrului de la Ip.

În încheiere participanţii au intonat imnul lui Iuliu Maniu.

Florin Jula

http://www.bru.ro/oradea/comemorarea-marelui-om-politic-iuliu-maniu-la-badacin/

Anunțuri

Etichete: ,


%d blogeri au apreciat asta: